torsdag 26 maj 2022

Kallriga Naturreservat

Utanför Forsmark, kanske inte låter så spännande med tanke på kärnkraftverket, så ligger Kallriga Naturreservat.

Vi parkerade ju på udden vid Kallerö utanför reservatet, på ställplatsen, med husbilen. 

Därifrån är det bara några hundra meter så är man inne i reseravatet.

Som reservat är det inte så späckat med ordnade vandringsleder, så man väljer gärna den första (och enda) leden som går förbi Länsmansklippan, sjöboden och ut på harudden till fågeltornet.

Om man som vi väljer att göra detta i slutet på Maj, eller möjligen i början på Juni så möts man av en enorm blomsterprakt. 


Man kan sammanfatta blomsterhaven med magiska och praktfulla.

Själva slingan, som är en återvändstur, hittas bäst på Naturkartan

Turen är ca 1 km lång (kort) men är väldigt trevlig. Spännande anhalter med sjöboden och fågeltornet samt den relativt enkla terrängen gör den till en utmärkt utflykt om man har barn med sig. 
När man väl nått fågeltornet må man bli lite besviken på att det inte är så högt, utan snarare lågt. 


Utsikten från tornet över viken är fin och fågelön som lär heta Tremänningsgrundet (var kommer alla namn ifrån?). Därifrån kan man se Tofsvipa, Fisktärna, vanliga måsfåglar, andfåglar häcka. Som fågelö utgör dessa då ett smörgåsbord för Havsörn, vilket finns i rikliga mängder i denna del av skärgården. Du har riktig otur, eller tittar åt fel håll, om du inte ser Havsörn när du är här.

Om man vill fika så finns det fina bord vid sjöboden, fast vi valde att sitta på andra sidan om bordet, eftersom det blåste rätt svalt från havet. 
Vill man dryga ut promenaden lite så går det att fortsätta norrut efter vattnet från fågltornet. Man måste dock vika av västerut för att åter hamna på grusvägen som leder till Kallerö. Vi gick på lite skogsstigar och vägar och fick ihop närmare 8 km, men en hel del av detta var då på grusväg.
På väg tillbaka känns det helt rätt att köpa ett sexpack ägg från hönsen på Kallerö. Det gjorde vi och efter att ha swishat så fick vi en fin bild som tack. Att äggen var helt otroligt goda, och så fina färska ägg kan bli, kan du ju bara ana. Tack till hönsen!


 


 , 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vår första längre resa med husbilen juni/juli 2022 Etapp 1 Fagerviken:

Nu är det dags! Husbilsdags! Att resa och planera är det jag är van vid. Det enda som är bestämt inför denna resa är avresedag, att vi ska t...